Honderdnegenennegentig. Over getrek en geduw!

’t Was even stil hier de afgelopen dagen, maar daar is een gegronde reden voor. Politiek! Ik deed namelijk voor de allereerste keer mee. Op een onafhankelijke lijst, met fuchsia kleur!

Maanden leefde ik naar 14/10 toe. Maanden van campagne maken en voeren. ’t Werd een ongelofelijke reis. Eentje vol waardevolle ontmoetingen en boeiende uitdagingen. We hebben gevochten. Figuurlijk dan toch. En dat vechten heeft uiteindelijk geloond. Maar tijd vliegt en ook met verkiezingstijd is dat niet anders. 


In vele andere steden gingen de poppen aan het dansen. De gele golf overspoelde nu ook onze dorpen en gemeenten. Het De Wever-effect noemt men dat dan. Of ik voor of tegen ben doet er nu eigenlijk niet toe. Wel betreur ik de ontkrachting van de lokale politiek een beetje. ‘Stem lokaal, denk federaal’ is de leuze waarmee NVA in Gent ten strijde trok. In Antwerpen predikte de nieuwe burgevader een confederale staat in zijn overwinningsspeech. Ik vraag me dan af: “wat heeft dat nu nog met gemeentepolitiek te maken?” Het mooie van lokaal beleid is het menselijke aspect. Mensen kiezen voor mensen. Je geeft je stem aan iemand die je kent, vertrouwt en waarvan je weet of hoopt dat hij of zij jouw belangen zal verdedigen. Wat in Brussel gebeurt of zou moeten gebeuren daar beslissen we met z’n allen binnen een tweetal jaar wel over. Laat ons ondertussen onze dorpen, dorpen houden en onze steden, steden. Laat ons de charme van het bestuur dicht bij de mens, behouden.

Ikzelf vond het een bijzonder mooie en intense rit . Die verkiezingscampagne was een rollercoaster. Van spanning en stress, in vreugde en voldoening. ’t Was een dankbare en warme periode. En nu, nu weet ik het eigenlijk niet meer zo goed. Ik zit terug in mijn eigen bureaustoel, die nu niet meer zo vertrouwd aanvoelt. Komt dat zwarte gat me even plagen? Of ben ik gewoon geen zittend beestje? Ik ga weer op zoek naar iets nieuws en bouw verder aan de dingen die me oprecht fascineren. Steen voor steen leg ik mijn eigen pad. Nog steeds op zoek naar dingen die ik echt graag doe. Zoals schrijven. Of ja, zoals politiek!

Liefs

E.

Advertenties

4 gedachtes over “Honderdnegenennegentig. Over getrek en geduw!

  1. Politiek is zoals de natuur De ene keer is dit belangrijk en een andere keer krijgt iets anders de overhand. Het klopt dat gemeenteverkiezingen in feite lokaal dienen bekeken te worden maar al die gemeenten samen vormen één grote gemeenschap en daar gelden ook algemene stromingen afhankelijk van de problemen van de tijd waarin het gebeurd. Dat de Wever nu won is gewoon een feit waar hoe dan ook heel Vlaanderen mee moet leven ( en België ).Of dat een goede zaak wordt moet afgewacht. Wat opvalt, sinds de opkomst van BDW of NVA is dat er heel weinig democratische kwaliteit te vinden is bij de verliezende partijen en dat is tegelijk een der belangrijkste oorzaken van de winst voor BDW. Als die verliezende partijen zo verder gaan zal BDW in 2014 sterker dan ooit worden. Het enige punt in het nadeel van de NVA of BDW is dat zij nu bestuursmandaten moeten opnemen en dus dezelfde verkeerde beslissingen kunnen nemen als hun voorgangers. Ik ben zeer nieuwsgierig hoe dat afloopt.

Bedenkingen, opmerkingen of reacties?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s