Negenenvijftig.

Dat weer is me nogal iets de laatste tijd. Regen, koud & donker. ’t Is precies alsof we een seizoen hebben overgeslaan en het alweer herfst is. Aprilse grillen noemen ze dat dan… Het bizarre aan dit soort weer is dat het van het ene moment op het ander verandert. Eerst felle zon, dan een stortbui. Soms zelfs samen. Die combinaties zorgen nu en dan voor een mooi schouwspel, met af en toe zelfs een regenboog tot gevolg!

Maar hoe werkt dat nu ook al weer zo’n regenboog? Ik weet dat een of andere leerkracht me dat op school eens heeft willen uitleggen, zonder resultaat. Ik snapte er geen snars van. Dus zoek ik het nu, zoveel jaren later maar zelf eens uit. Iedereen zegt altijd wel: “een regenboog komt er door weerkaatsing van het licht en is er als de zon schijnt en het regent tergelijkertijd.” Oké, maar een echte uitleg vind ik dat nu niet…

Na wat onderzoek en wat hulp van mijn goede vrienden Google en Wikipedia is het me eindelijk duidelijk! 🙂 De zon en de regen moeten inderdaad ongeveer op hetzelfde moment aanwezig zijn. Het is zo dat een regendruppel eruit ziet als een prisma (foto hieronder). Een prisma heeft de eigenschap om licht te breken en te weerkaatsen. Het witte zonlicht wordt gebroken bij het binnengaan van de druppel en breekt. Het zonlicht breekt onder verschillende hoeken wat zorgt voor een spectrum aan verschillende kleuren. Vervolgens weerkaatst de druppel de kleuren de hemel in en voila daar heb je je regenboog.

Een regenboog kun je daardoor ook bij andere zaken zien dan bij regen. Denk bijvoorbeeld bij een waterval, fontein of tuinslang. Daar zijn ook druppels en die hebben dus dezelfde werking als regen. Een regenboog is ook altijd tegenover de zon te zien. Jijzelf ziet hem dus als je de zon in de rug hebt. Het is ook zo dat hoe dikker de regendruppels zijn, hoe breder ook je regenboog zal worden.

Volgens de folklore is er aan het eind van de regenboog een pot met goud te vinden!! Het eind van de regenboog is echter onbereikbaar doordat de regenboog met de waarnemer meebeweegt. In sommige Nederlandse verhalen wordt dat einde soms toch bereikt, bijvoorbeeld door helden als Alfred Jodocus Kwak en Suske en Wiske in De regenboogprinses (1981). Tijd om te gaan zoeken dus! 🙂

Liefs

E.

Advertenties

Bedenkingen, opmerkingen of reacties?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s